Novo: UPLEVEL
Facebook
LinkedIn
Email

Kako da upotrebite svoje talente i prednosti na pravi način

Kada ste poslednji put razmišljali o svojim resursima – talentima, sposobnostima, veštinama, prednostima i znanjima koja posedujete? 

Mnogo smo spremniji da sebi upućujemo kritike i jasno vidimo nedostatke i sve ono u čemu nismo dobri, nego da svoje prednosti i resurse stavimo u prvi plan.

Poznavanje resursa donosi:

1. Bolje razumevanje potencijala i mogućnosti
2. Lakši izbor idealnog zanimanja
3. Brže učenje i napredovanje
4. Više zadovoljstva u profesionalnom radu i razvoju
5. Samopouzdanje

Pitate se kako da ih otkrijete?

Poznavanje ličnih resursa je veoma značajno kako u izboru zanimanja tako i za opšti napredak u bilo kojoj sferi života. Svako od nas ima jedinstvenu kombinaciju talenata, sposobnosti, veština, znanja i prednosti. 

Mnogo je lakše da razvijamo i unapređujemo ono u čemu smo dobri i što već imamo, nego da idemo iz minusa i pokušavamo da razvijamo ono što nemamo. Naravno, treba da radimo i na otklanjanju mana i nedostataka kako nam jednog dana ne bi predstavljali prepreku i onemogućili nas da koristimo resurse u najboljoj mogućoj meri, ali prvi korak je da postanemo svesni svojih prednosti.

Koji su vaši ključni resursi?
Da li možete da ih nabrojite bez problema?

Zanimljivo je da većina ljudi na ovo pitanje počinje da koluta očima i izjavljuje da nema nikakve specijalne talente, a ni ostalo navedeno i da je sve sa čime raspolaže prosečno i uobičajeno. 

Ako ste i vi pomislili da ovako odgovorite, znajte da je to odgovor za nula bodova, zato što svako – dakle svako od nas ima jedinstveni set talenata, veština, sposobnosti, znanja i prednosti. 

Termin prosečno ima značenja samo kada se stvarno računa neki konkretan prosek inače ne znači ništa. Termin uobičajeno možda može da posluži u lokalnom kafiću gde znaju šta svaki dan naručujete, a u ovom kontekstu potpuno je beznačajan.

Zato, pre nego što se zaletite da odgovorite, razmislite koje to talente, veštine, sposobnosti, znanja i prednosti već posedujete.

Talenti se ne nalaze samo u opšte poznatim oblastima (sport, muzika, umetnost). Talenat je ono što radite odlično i sa lakoćom, a što uz dodatnu vežbu, rad i učenje možete značajno da unapredite. 

Možete biti talentovani za matematiku, komunikaciju, kuvanje, slušanje, jezike, majstorisanje… Tragajte za svim talentima, ne samo za velikim i eksponiranim.
Na isti način razmišljajte i o svim ostalim resursima.

Svesnost o ličnim resursima, a samim tim i mogućnostima, značajno utiče na samopouzdanje.

Boljim poznavanjem sebe, svojih resursa i potreba, vrednosti i prednosti, osećaćete se kao da ste aktivirali kompas koji vas nepogrešivo vodi na pravi put, a Vi ste već na njemu i zato Vam čestitam!

Takođe želim da Vas ohrabrim da ostanete na tom putu i svaki dan po malo napredujete, a baš zato je sledeća mini lekcija na temu kreiranja vizije

Facebook
LinkedIn
Email
Preuzmite besplatan Ebook

21 PREPORUKA ZA SIGURAN NAPREDAK I USPEH U ŽIVOTU

Ove preporuke vode vas do raja, od početka do kraja. Unesite ime i email adresu i prijavite se za eBook.

Još objava sa bloga

Moj sajt koristi kolačiće za analitiku i komunikaciju putem email poruka, a Vaša bezbednost je izuzetno važna. 

Besplatna PDF Čeklista

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing the ahlo elit sekido eius mod of the tempor incid dunt ulert labore et dolore all the magna aliqua.

Nakon prijave za sadržaj,  periodično ćete dobijati email poruke od mene. Uvek možete besplatno da se odjavite na moje email liste. Vaši podaci su bezbedni.